Biz Kimiz?

MCD Gençlik Kulübü 18 Nisan 2005 yılında Maksut Coşkun DOKUNULMAZ tarafından Ankara’da kurulmuştur. MCD Gençlik Kulübü’nün kuruluş amacı ülkemiz gençlerinin yeterliliklerini arttırmaya yönelik eğitimler vermektir.

MCD Gençlik Kulübü, öncelikli olarak gençler arasında kültürel bir köprü oluşturarak tüm dünyada barış, kardeşlik, sevgi ve hoşgörünün yaygınlaştırılmasına hizmet etmek amacındadır.

Kurumumuz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz projelerimizle gençlerin toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırmayı, girişimcilik ruhlarını teşvik etmeyi, bilgi, beceri ve yeterlilik kazanmalarına yardımcı olmayı ve gençlere dayanışma duygularını serbestçe ifade etme olanağı tanımayı amaçlıyoruz. Gençlere Halk Oyunları, Eşli Danslar, Tiyatro, Oyunculuk, Diksiyon, Fotoğrafçılık, Resim, Karikatür, Kişisel Gelişim, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Drama, AB Proje Eğitimi, Gitar, Keman, Bağlama, Kemençe, Ney, Ritim, Heykel, Ebru Sanatı, Hat sanatı, Yüzme ve Tenis gibi çeşitli eğitimler vererek gençlerimizin bireysel yeteneklerini ve yeterliliklerini arttırmayı, gençlerimizin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktayız.

Faaliyet alanlarımız ve hizmetlerimiz arasında Uluslararası Festivaller, Konferanslar, Uluslararası Gençlik Projeleri ve Gençlik Turları düzenlemek, gençlerin sosyalleşmelerine yönelik aktiviteler gerçekleştirmek yer almaktadır.

Faaliyet alanlarımız çerçevesinde, 20-23 Nisan 2006 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz “Ankara Okullar Arası Ödüllü Halk Oyunları Yarışması” ve “Çocuk Şenliği” kapsamında yarışmaya katılan ve birinci olan okullarımıza Gürlek Milli Kıyafetler sponsorluğunda 96 adet Halk Oyunları kostümü hediye edilmiştir. İkinci ve üçüncü olan okullarımıza ise Final, Sınav ve Çözüm Dergisi Dershaneleri sponsorluğunda eğitim setleri hediyeleri verilmiştir.

MCD Gençlik Kulübü, 05-11 Temmuz 2010 tarihleri arasında 1. Ankara MCD Gençlik Festivali ve Dünya Altın Dans Yarışmasını 10 ülkenin katılımıyla başarıyla gerçekleştirdik. 03-10 Temmuz 2011 tarihleri arasında ise gerçekleştirdiğimiz 2. Ankara MCD Gençlik Festivali ve Dünya Altın Dans Yarışmasına toplamda 10 ülke katılım sağlamıştır.

Kulübümüz 2012 yılında ise Ankara, Antalya ve İstanbul da 3 ayrı uluslar arası festival düzenlemiştir. Düzenlediğimiz bu festivallerimize toplamda 30 ülke katılmıştır. Festivalimiz kapsamında gelen yabancı halk dansları toplulukları festivallerimizi gerçekleştirdiğimiz şehirlerde halka açık ücretsiz gösteriler sergilemişlerdir.

Kurulduğumuz 2005 yılından bu yana kulüp bünyemizde Fethiye, Burdur, Bilecik, Bursa, Karadeniz ve Aydın Zeybek Halk Oyunları ekiplerimiz oluşturulup çalışmalarımız halen devam etmektedir. Ayrıca bu gruplarımızla 1 Nisan 2006 tarihinde Halk oyunları Federasyonu tarafından düzenlenen halk oyunları yarışmalarına katılarak Ankara ikinciliği, 24 Nisan ve 4 Mayıs 2008 tarihlerinde de Ankara il birinciliği ve İç Anadolu bölge ikinciliği dereceleri elde edilmiştir.

Halk oyunları çalışmalarımız çerçevesinde 20-26 Haziran 2006 tarihleri arasında ülkemizi temsilen Çek Cumhuriyetinde Brno festivali, 06-20 Ağustos 2007 tarihleri arasında İtalya’nın Vietri di Potenza şehrinde Uluslar Arası Halk Dansları Festivali, 04-20 Ağustos 2008 tarihleri arasında Macaristan’ın Szeged şehrinde uluslar arası halk dansları festivali, 25 Temmuz 12 Ağustos 2009 tarihleri arasında İtalya’nın Udine şehrinde uluslar arası halk dansları festivali ve 12-23 Ağustos 2009 tarihleri arasında Çek Cumhuriyetinin Domazlice şehrinde uluslar arası halk dansları festivallerine katılarak ülkemiz başarıyla temsil edilmiştir.

Ayrıca AB Gençlik Eğitim Projeleri kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği Ulusal Ajans’ına sunduğumuz “ENGELLERİ AŞALIM” adlı Eylem 3 Projemiz kabul edilmiş, 1 Ağustos 2006 – 01 Ağustos 2007 tarihleri arasında başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Bu projemiz kapsamında 48 kişiye halk oyunları, 65 kişiye eşli danslar, 46 kişiye ebru sanatı, 18 kişiye bağlama, 38 kişiye tiyatro, 125 kişiye İngilizce, 160 kişiye kişisel gelişim semineri, 115 kişiye AB proje eğitimi ve 60 engelli vatandaşımıza bilgisayar eğitimleri verilmiştir. Tüm eğitimlerimizden toplam 675 genç yararlanmıştır.

Ayrıca Kulübümüzün 2007-2008 yılı “HEDEFLERE ULAŞMAK” projesi kapsamında 18-30 yaş arası tüm gençlere yönelik ücretsiz olarak Halk Oyunları, Eşli Danslar, Tiyatro, Oyunculuk, Diksiyon, Fotoğrafçılık, Resim, Karikatür, Kişisel Gelişim, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, AB Proje Eğitimi, Gitar, Keman, Bağlama, Kemençe, Ney, Ritim, Heykel, Ebru Sanatı, Hat Sanatı, Yüzme ve Tenis branşlarında eğitimler vererek gençlerin gelişimlerine az da olsa katkı sağladığımız düşünülmektedir.

Gerçekleştirdiğimiz bu projemiz çerçevesinde Rizenin Hemşin ilçesine bağlı köylere giderek bu köylerde yaşayan ve kışın büyük bir bölümünü evlerinde işsiz olarak geçiren gençlere AB proje eğitimleri verilmiştir. Verdiğimiz bu proje eğitimleri çerçevesinde Hemşin belediyesi bünyesinde bir gençlik kulübü kurulmasına öncülük edilmiştir.

Yine ”Hedeflere Ulaşmak Projemiz” kapsamında bir yandan unutulmak üzere olan köy hikayelerinin derlenmesini sağladık. Türk kültüründe büyük bir öneme sahip olan hikayelerin gün geçtikçe unutulduğu ve yok olduğu görülmektedir. Bu projemizle hikayelerin yeniden gün yüzüne çıkartılması ve sonraki kuşaklara aktarılması için köy hikayeleri adlı bir kitap çıkartılmıştır.

Yine hedeflere ulaşmak projemiz kapsamında çeşitli suçlardan ceza evine girmiş gençlere eğitim alma şansı tanıdık. Yapılan araştırmalara göre ceza evinden çıkan bir çok suçlu bir süre sonra yine suç işleyerek ceza evine geri dönmektedir. Gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında kişilikleri gelişmemiş ve suça meyilli olan gençlere eğitim vererek suça olan meyillerini ortadan kaldırmak ve tahliye olduklarından sonra tekrar suç işleyerek ceza evine dönmelerini engellemeyi amaçlamaktaydık, bu doğrultuda Keçiören Islah Evi ve Sincan L1- L2 F1-F2 Sincan açık, sincan çocuk ve gençlik ceza evlerinde bir dizi eğitimler verilerek mahkumların gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.

Ayrıca 04-20 Ağustos 2008 tarihleri arasında kulüp üyelerimizle Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’a kültürel geziler düzenleyerek bir yıl boyunca eğitimlerimize katılan gençlere Avrupa ülkelerini tanıma fırsatı sunulmuştur.

2008 yılı “YÜZDE YÜZ BAŞARI” projemiz kapsamında 400 üniversite öğrencisine Halk Oyunları, Eşli Danslar, Tiyatro, Oyunculuk, Diksiyon, Fotoğrafçılık, Resim, Karikatür, Kişisel Gelişim, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca, AB Proje Eğitimi, Gitar, Keman, Bağlama, Yan Flüt, Heykel, Ebru Sanatı ve Hat Sanatı branşlarında eğitimler verilmiştir.

2009 yılı “HAPSETMEYİN EĞİTİN” adlı AB projemiz kapsamında Sincan çocuk, genç ve açık ceza evlerinde tutuklu ve mahkûmlara ritim, ebru, kişisel gelişim ve tiyatro eğitimleri verilmiştir.

Kulübümüz görme engelli vatandaşlarımıza yönelik 2010 yılında başlattığı “Göz Kulak Oluyoruz” projesi kapsamında 6 adet hikâye ve 2 adet müzik eğitim kitaplarını aralarında Feridun Düzağaç’ın da bulunduğu çeşitli sanatçılara seslendirmesini ve betimlemesini gerçekleştirerek 14 Kasım 2012 tarihinde AB Bakanımız ve Baş Müzakereci Sayın Egemen BAĞIŞ’ın ve Ak Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Sayın Abdülkadir AKSU’nun katılımıyla Kocatepe kültür merkezinde engelli vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştirmiştir.

Yine Kulübümüz tarafından 2010 yılında gençlere Avrupa fırsatları sunmak amacıyla “Gençlik Otobüsü” projesi oluşturulmuştur. Gençlere yönelik oluşturduğumuz bu proje Dünya’nın en büyük gençlik hareketlilik projesidir.

“Gençlik Otobüsü” projemizin amacı, ülkemizde, Avrupa da ve Balkanlarda yaşayan gençlerin bir araya gelerek kaynaşmalarını, ülkemiz gençleri ile AB ve Balkan ülkelerindeki gençlerin birbirlerini tanımaları ve ayrı toplumlara ait insanların birlikteliklerini oluşturacak proje ortaklıkları kurmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

“Gençlik Otobüsü” projesinin ilki 2010 ağustos ayında 51 gencin katılımıyla Avrupa’nın 12 ülkesinde kültürel aktiviteler düzenlenerek gerçekleştirilmiştir.

“Gençlik Otobüsü” projesi kapsamında Bulgaristan, (Sofya) Romanya, (Bükreş) Macaristan, (Budapeşte) Avusturya, (Viyana) Almanya, (Füssen, Bremen, Berlin) Çek Cumhuriyeti, (Prag) Hollanda, (Amsterdam) Belçika, (Brugge, Brüksel) Fransa, (Paris) İspanya, ( Barselona, Madrid ) İtalya, (Venedik, Pisa, Floransa, Roma, Bari,) Vatikan, Sırbistan, (Belgrad) ülkeleri ve şehirleri ziyaret edilmiştir.

Her yıl farklı konseptlerde gerçekleştirilen “Gençlik Otobüsü” projesi yüzlerce gencin hayallerini gerçekleştirmeye devam ediyor.